LN MUSE
Meet Uus Knops

Uus Knops is psychiater, psychotherapeut en veelgevraagd rouwexpert. Dat laatste werd ze niet zomaar; ze leerde het gaandeweg tijdens het rouwen om haar broer Casper, die op zijn 23ste verdween in Venezuela. Sindsdien schreef ze meerdere boeken over verlies en de zoektocht die elk rouwproces is.

Dat ik al veel aan haar mooie woorden, verhalen en metaforen had sinds het recente overlijden van mijn lieve broer Jef, spreekt voor zich. Ondertussen staan we in nauw contact met elkaar en al vanaf ons eerste gesprek kwamen we bij het belang van mooie woorden, maar ook van warme materialen om je zintuigen te beïnvloeden tijdens een rouwperiode. Uit die gewaarwording vloeide onze troostcollectie voort, voor een extra laagje warmte en zachtheid in donkere en zware periodes.

Voor mij is Uus een echte LN Muse! Een intelligente, zachte en stijlvolle vrouw die gelooft in de kracht van kwetsbaarheid en moeilijke onderwerpen niet uit de weg gaat. Iemand die naast troost ook hoop biedt. Aan haar metafoor van 'het oevertje' denk ik dagelijks. Wat dat juist inhoudt, vertelt ze hieronder zelf…

Uus draagt de Ruffle Robin Jumper en Emma Trousers

Dag Uus! Hoe gaat het met je?
Wat speelt er in je leven momenteel?

"Ik blik terug op een erg drukke periode! Naast mijn vaste werk als psychiater en aan de universiteit, heb ik op korte tijd drie boeken uitgebracht, terwijl ik ook veel voordrachten gaf. Dat was heel fijn, en ik ben dankbaar dat dat kan, maar ik moet er wel even van recupereren. Mijn onrustige geest zoekt dus wat rust!"

Voor mensen die jou niet kennen, kan je vertellen wie je bent en wat je doet?

"Ik heb me gaandeweg als psychiater toegelegd op rouw, en dit vanuit mijn eigen ervaring. Mijn broer Casper is omgekomen in Venezuela toen hij 23 jaar was. Hier schreef ik een boek over, over de zoektocht naar hem en over de zoektocht die elk rouwproces is. Sindsdien ben ik blijven nadenken, blijven schrijven en creëren als bijdrage aan een warmer wordende rouwcultuur."

Vorig jaar verloor ik onverwacht mijn broer Jef. In mijn zoektocht naar inspiratie en informatie om met die rouw om te gaan, kwam ik bij jou terecht. Iedereen beleeft rouw anders, maar zijn er manieren om rouw draaglijker te maken?

"Ja en nee. Er is geen oplossing voor je rouw, voor de snijdende leegte en het massieve gemis dat je nu voelt. Rouw is uniek, je mag jezelf dus die hele persoonlijke zoektocht ook gunnen. Jouw rouw is jouw rouw. Je rouwtouwtje verbindt jou met je overleden dierbare. Dat rouwtouwtje heb je geleidelijk aan te verweven in het vlechtwerk van je leven. Met één touwtje kan je niet vlechten he, ook de andere touwtjes die staan voor wie je nog bent, mogen aandacht krijgen. Zo ben je bezig met je verlies en met je herstel. Reik ook uit naar anderen om je hierbij te helpen."

Tijdens ons eerste gesprek kwamen we bij het belang van mooie woorden en warme materialen om je zintuigen te beïnvloeden tijdens het rouwproces. Kan je hier wat meer over vertellen?

"Graag! Enerzijds vind ik informatie over rouwen erg waardevol, liefst in mooie woorden of treffende beelden. Maar we moeten ons niet alleen richten op ons hoofd, ook ons hart en onze handen mogen aandacht krijgen. Dat kan met zachte materialen, liefdevolle knuffels, warme thee. Dat is ook rouwzorg!"

"Anderzijds vind ik het waardevol om te kijken hoe iemand zijn of haar passie kan inzetten in zijn of haar rouwproces. Bij iemand zoals jou, die zoveel kennis en passie heeft voor wol en duurzaamheid, lag het idee voor een troostsjaal binnen handbereik. Gaandeweg voelden we dat de combinatie vanuit onze eigen passies en eigen verlieservaring
helemaal klopte."

Hoe begin jij graag aan je dag?

"Ik ben geen ochtendmens, ik hou veel meer van de nachtelijke uren wanneer een donker dempend deken over de wereld ligt. Dus ik ga vaak laat slapen, en sta dan moeizaam op. Maar eens ik uit mijn bed ben schiet ik in actie om de ochtendspits voor mijn kinderen en mijn man te faciliteren. Op een ideale ochtend kan ik, als zij de deur uit zijn, nog even landen bij een tasje koffie voor ik zelf aan het werk ga."

Hoe en waar vind jij rust?

"Voor mij is dat een evenwicht tussen me-time en we-time. Ik kan goed alleen zijn, maar ik haal ook heel veel warmte uit iets gezelligs doen met vrienden of mijn kinderen op mijn schoot trekken. Ik ga ook heel graag op zoek naar stijlvolle vakantiehuisjes dichtbij. Als de sfeer daar helemaal klopt, word ik echt zen. Ik hou van wandelen. Ik deed met mijn zoon Abel een stuk van de camino als rituele overgang naar het middelbaar. Deze zomer ga ik dat met mijn dochter Gloria doen. Dat is rust vinden in beweging!"

Ellen draagt de Billy Blazer en Annie Long Dress

Wat vind je zo fijn aan de kledij van LN Knits?

"Enerzijds de zachtheid en de sobere stijl waardoor het stukken voor het leven zijn. Anderzijds, en zeker zo belangrijk, het eerlijke en duurzame aspect ervan. Dat de truien bovendien in de Andes worden gemaakt, is voor mij helemaal symbolisch, gezien mijn broer is omgekomen in het Andesgebergte."

Heb je tips voor mensen die rouwen of last hebben van zware dagen?

"Bij ‘zware dagen’ denk ik natuurlijk aan mijn laatste nieuwe boek waar ik heel enthousiast over ben: Hoe zware dagen dragen. Hierin ga ik op zoek naar handvaten om die zwaarte te dragen en spreek ik met mensen uit de kunst, filosofie, geneeskunde, journalistiek, enzovoort. Hoe kijken zij vanuit hun vakgebied naar duisternis, melancholie of depressie? Op welke manier hebben zij zwaarte gekend en biedt hun expertise raad die misschien ook anderen kan helpen?"

"De Ruffle Robin Jumper noem ik ook wel mijn engelentruitje. Ik draag het graag tijdens mijn vele avondlijke voordrachten. Voor mij is mijn broer er dan ook een beetje bij. De Basic Billy Jumper kocht ik tegen mijn gewoonte in niet in het zwart maar in het Oatmeal. Hij is zalig zacht!"

shop jumpers

"Rouwen is een zoektocht! Het is goed om op zoek te gaan naar informatie en inspiratie. Over rouw en rouwen, over wat je te wachten staat, over wat normaal is en wat eerder zorgwekkend. Een podcast die hier zeker bij kan helpen is ‘WEG’."

Luister naar 'weg'

"Het kan rust geven om je een rivier in te beelden met twee oevers: een verliesoever en een hersteloever, waartussen jij als rouwende heen en weer kan varen. Weet welke mensen er op welke oever voor jou zijn. Weet dat rouwen eenzaam is, maar dat je het niet alleen maar alleen hoeft te doen."

GEEF WARMTE EN ZACHTHEID

Troostcollectie

Vanuit onze eigen ervaring met rouw en troost ontwikkelden Uus en ik samen een Troostcollectie. We weten wat werkt, en we weten hoe helend het is om begrip en zachtheid te ervaren. Daarom bieden we enkele mooie dozen aan, waarbij de doos zelf uitnodigt om symbolische spullen of troostkaarten in te bewaren.